Helikoptervlucht over de twaalf apostelen
Blijf op de hoogte en volg Fam
11 November 2012 | Australië, Warrnambool
Roel is meteen uit bed gegaan om te kijken of de groep kangoeroes van gisterenavond teruggekeerd was naar het veld (ze waren er n.l. vandoor gegaan tijdens het foto's maken). Dat waren ze en dus moest alles in de "vijfde versnelling" gebeuren want we wilden uiteraard nog foto's gaan maken voordat we aan het laatste gedeelte van de Great Ocean Road zouden beginnen en we wisten ook niet hoe lang ze er zouden blijven zitten.
Om 8.15u zaten we "gewassen en gestreken" in de camper klaar voor vertrek. Als eerste zijn we naar het veldje gereden, dit was een kleine 5 minuten rijden. Camper geparkeerd en toen bijna op onze hurken door een enorm grasveld gekuierd om in de buurt van de kangoeroes te komen. Met twee volwassenen zou dit misschien gelukt zijn, maar met een kleine meid van 5 die razend enthousiast is, is dat iets moeilijker. Onze kangoeroe vrienden hadden ons dan ook al vrij snel in de gaten. Tja....en wat toen gebeurde.....
We dachten dat het een groep van een 40-tal kangoeroes was, maar toen ze ons in de gaten kregen, schoten waar we maar kijken konden de hoofden omhoog. Het waren er geen 40 maar misschien wel 100!. Gigantisch om te zien. En hoe dichter bij we kwamen, hoe onrustiger ze werden. Op een gegeven moment hadden ze het niet meer en kwamen ze allemaal in beweging. Als één grote kudde hupten ze achter elkaar richting de bosrand. Abnormaal mooi om te zien. Het was net of we live in een aflevering van Animal Planet zaten. Zo mooi. En Ylva, die kwam ogen en woorden te kort.
We hebben ons toen een stukje terug getrokken en je merkte dat ze dat wat meer vertrouwden en toen zag je ze weer met de bosjes terug komen. Geweldig. Ook kon je goed merken welke de mannetjes waren (gigantisch groot) en hoe deze de vrouwtjes en kleintjes in de gaten hield en bij elkaar dreef.
We hebben hier nog een hele tijd naar staan te kijken en waren onder de indruk van hetgeen we gezien hadden maar ook van de grote van sommige mannetjes. Die zijn echt super groot. Daarna zijn we terug gelopen naar de camper omdat we verder moesten, maar ook omdat we de kudde rust gunde want je merkte gewoon dat ze continue op hun hoedde waren.
Dit hadden we alweer binnen en dan moest de dag nog beginnen. We wilden vandaag onze route vervolgen met als hoofddoel "de Twelve Apostles"; een door de zee gevormde, natuurlijk zandstenen rotsformatie.
Vanuit Princetown zijn we als eerst naar de "Gibson Steps" gereden. Hier kon je via een steile trap naar het strand en zo tot bij de eerste twee Apostelen lopen. Dit hebben we natuurlijk gedaan. Als je dan bij zo'n rots komt en ziet hoe gigantisch groot deze is, dan voel je jezelf heel nietig. En dan de gedachte dat deze rots is ontstaan door het afslijten/erosie van de zee. De eerste Apostel is ook meteen de grootste en heeft een hoogte van 266 mtr!.
Van de Gibson Steps zijn we doorgereden naar het "Twelve Apostles Centre". Vanaf dit Centre kon je met een helikopter over de Twelve Apostles vliegen. We hadden tegen elkaar gezegd dat we dit gezien de kosten niet zouden doen, maar als je al ziet hoe mooi het is om ze zo te zien, dan moet dat vanuit de lucht gigantisch zijn. Dit was dus een kans van nu en misschien nooit meer. Komt bij dat we alle drie nog nooit eerder in een helikopter hebben gezeten en dan nu in deze combinatie....
We hebben dan ook besloten om ervoor te gaan en zo stegen we om precies 10.30u op. We zaten in totaal met 7 personen en de piloot erin en wij hadden het geluk dat we voorin bij het raam zaten. We hadden dus business class qua uitzicht. En wat voor een uitzicht. Het was in 1 woord "adembenemend mooi". We hadden een "total view" over alle 8 nog overgebleven apostelen, in combinatie met de kleuren van de zee en de golven. Onbeschrijflijk mooi.
En wat een ervaring.... Zelf vond ik het geweldig, Ylva die vond het spannend en toch ook wel een beetje eng en Roel voelde zich hierin minder op zijn gemak dan in het vliegtuigje. Het aparte van een helikopter is dat je heel dicht bij hetgeen bent dat je ziet. Zeker in ons geval omdat we vooraan bij de ruit zaten. In een vliegtuig zit er toch nog de ruimte van de "neus" tussen, maar hier kun je het als het ware aanraken. Waanzinnig!.
Eenmaal terug aan de grond was Ylva helemaal onder de indruk en kreeg ze de complimenten van de piloot en bemanning dat ze zo dapper was geweest. Nou toen groeide ze natuurlijk!.
Na op ons ingewerkt te laten hebben wat we nu weer hadden mogen meemaken, hebben we een wandeling gemaakt naar een uitkijkpunt van waar je een aantal van de Apostelen kon zien. Prachtig om te zien, maar met de beelden van de helikopter nog in het geheugen, stelde het minder voor dan dat je het gewoon zou zien (en dit bedoel ik niet verkeerd of arrogant).
Van de Twaalf Apostelen zijn we doorgereden naar "Loch Ard Gorge"Bij deze Clif zijn in de 16e eeuw 16 mannen en 4 vrouwen middels een scheepsramp om het leven gekomen. Men heeft hier een plakette van neergezet en dit maakte toch wel diepe indruk op Ylva.
Daarna zijn we naar Port Campbell gereden en hebben we getankt en een bakkie gedaan (de eerste van deze dag en daar waren we ook echt aan toe). Ylva heeft zich daar een plaatselijke lekkernij uitgezocht en Roel vond dit heel erg lijken op "Arretjescake" (nooit van gehoord maar omi weet hier me van) en eerlijk is eerlijk maar heel erg lekker.
Met de smaak van Arretjescake nog in de mond zijn we doorgereden naar "The Arch". Een rotsformatie lijkend op een natuurlijke brug. Altijd mooi en bijzonder om te zien, zeker ook omdat hierbij nog maar eens duidelijk wordt hoe krachtig water is. Maar ook grappig om te ervaren dat er heel veel landen zijn met een natuurlijke brug, terwijl in ieder land wordt gezegd " wij zijn de enige".
Van The Arch zijn we doorgereden naar de "Londen Bridge". Een natuurlijke brug van twee bogen naast elkaar vernoemd naar de brug over de Times in Londen. Helaas was in 2009 één van de twee bogen afgebroken en dus staat er nu nog maar een halve brug.
Onze volgende stopplaats was bij "The Grotto" en het woord zegt het al, een door het water uitgeholde grot. Heel erg mooi en zeker omdat het water dat erin staat een hele mooie turquoise kleur heeft. Hierbij de zon erop schijnend, prachtig plaatje.
We hadden de uitkijkpunten met de rotsformaties gehad, wat nu nog volgden waren een aantal mooi baaien, te weten: Newfieldbay, Bay of Martyrs, Bay of Islands en Boat Bay, Murname Bay, Childers Cove en als laatste Lady Bay.
Lady Bay is gelegen bij het plaatsje Warrnambool dat tevens het eindpunt is van de Great Ocean Road.
The Great Ocean Road: met recht genoemd één van de mooiste kustwegen van de wereld met zijn eindeloze stranden, steile kliffen, witschuimend brekende golven, turquoise water en adembenemende rotsformaties. Wij hebben er ons de tijd voor genomen en er meer dan van genoten. Een echte aanrader!.
Na de Great Ocean Road achter ons te hebben gelaten zijn we nog even doorgereden naar Tower Hill. Dit is een diepe krater van een uitgewerkte vulkaan waarbinnen de wanden een fascinerende wildernis is ontstaan. Ook zouden er kangoeroes, koala's en duizenden vogels leven en natuurlijk wilden we dat wel zien. We kwamen echter van een "koude kermis" thuis. Het enige wat we gezien hebben, is een tiental Emmu's en die waren ook nog zo lelijk als de nacht. Een kleine tegenvaller dus.
Inmiddels was het tegen vijven en zijn we teruggereden naar Warrnambool (dit was een betere uitvalbasis om morgen onze reis te vervolgen terug richting Melbourne) om onze camping op te zoeken. Ingecheckt, camper en spullen geïnstalleerd, nog even gezwommen met Ylva (want er moet wel geoefend blijven worden voor "Sterren springen"), eten gekookt, afgewassen, gedoucht, kleine meid in haar holletje gestopt, kopje thee gedronken.
We kunnen terug kijken op drie fantastische en onvergetelijke dagen waarin we het enorm getroffen hebben met het weer, prachtige dingen hebben gezien en onuitwisbare herinneringen hebben opgedaan. We hebben genoten in de ruimste zin des woords.
Welterusten en lieve groet Antoinette, Roel en Ylva xxx...
12 November 2012 - 09:51
Opi En Omi:
Hallo lieve luitjes,
Wat een spectucalaire dag en opi is blij dat hij uitgeslapen is want toen hij her verhaal las van de helikopter zei hij,ik zou er niet van hebben kunnen slapen.
Ik zou het niet gedurfd hebben. Ylva wat prachtig die foto waar jij op staat in de helikopter, geweldig,omi is trots op jou dat je dit allemaal doet, en wat de arretjes cake betreft als je thuis bent en je komt logeren gaan wij die samen maken.kun je nog eens terug denken aan je mooi reis.hier is alles oké,dikke kus en tot horens,opi en omi. -
12 November 2012 - 10:58
Math Vincken:
Hallo allemaal,
Nu jullie er een maand op hebben zitten, lijkt het vertrek alsof het gisteren was, maar door de reisverslagen en foto's een hele lange tijd, althans voor diegene die achtergebleven zijn. Het is allemaal indrukwekkend wat jullie mee maken en door de verslagen nemen jullie ons een beetje mee. Bijzonder ook hoe Ylva alles mee kan maken. Op deze leeftijd de wereld zo mogen verkennen is bijna uniek te noemen. De moderne communicatie maakt dat ondanks het ver weg zijn, het toch allemaal kort bij is. Alleen ik denk, dat de opa's en oma's het fysieke kontakt erg zullen missen, althans ik zou dat zelf wel hebben.
Wat betreft de landen, laten jullie mij blijken, dat onze eigen omgeving een mate van geborgenheid geeft versus het immense. Wat de voorkeur heeft is afhankelijk van het individu. Wat geweldig dat jullie die verkenning kunnen maken, bij al dat geweldige met jullie zien en meemaken. En dan 3 maanden dit alles meemaken en ff uit de dag dagelijkse van de hectiek hier. De zaak en de strijd tegen de criminaliteit. Geen piket, geen menselijk leed etc.
Roel ik ben tevens benieuwd naar jullie camperervaringen, want zoals je weet ligt daar mijn droomwereld en de uitvoering van mijn werkelijkheid.
Blijf gezond, geniet van de bijzondere wereld en laat ons verder ervaren wat jullie meemaken.
Groet,
Math -
12 November 2012 - 16:36
Anita, Stefan En Swen:
Wat een geweldige verhalen weer van de afgelopen dagen. En dan vooral de helicoptor vlucht, wauw.
Ooit heb ik ook in een helicoptor gevlogen en dat is inderdaad erg speciaal en ook anders dan een vliegtuig. Stoer van Ylva dat ze dit allemaal durft.
Antoinette, de verhalen zijn ook geweldig geschreven. Het is net of we het allemaal een beetje met jullie mee beleven. Super.
Hier in Nederland begint langzaam aan de sinterklaas gekte. Komende zaterdag komt ie aan in het land. Tenminste als het goed gaat, want bij de club van Sinterklaas is een brief aangekomen waarin de koningin zegt dat de sint niet meer welkom is. De pieten zijn dit dus nog aan het uitzoeken of dit klopt. Hopelijk lukt hun dit op tijd. Want anders ???? Volgens Swen is de brief door boeven geschreven.
Hihi.
Voor nu weer hele dikke knuffels en tot schrijfs.
Anita, Schimi en Swen
xxx
12 November 2012 - 17:31
Frans En Truus Franssen:
He mensen, die kudde kangoeroes leek ons toch ook wel een beetje beangstigend. Ylva heeft daar kennelijk geen problemen mee. Trouwens ook niet me de vlucht in de helikopter. Zij kijkt heel relaxt, Truus zei al:"Wat een schatje" haha. Is voor mij (Frans) ook nog steeds een droom, zo een helikopter vlucht. Stel je voor boven een Tour etappe.
Niet te begrijpen, dat jullie al zolang weg zijn. Iedere dag weer op nieuw verrassingen en ervaringen. Hoe krijgen jullie dit allemaal op een rijtje.
gr. -
12 November 2012 - 21:31
Inge Oten:
Hallo lieve mensen
Met veel plezier kijk ik uit wanneer ik even tijd heb om jullie reisverslagen te lezen. Amai, jullie hebben al héél wat beleefd! Het staat al vast dat dit een reis is om nooit meer te vergeten!
In onze school gaat alles zijn gewone gangetje; het grootouderfeest zit er alweer op en we denken al volop aan de komst van de sint! Er zijn ook reeds heel wat acties ondernomen voor de kerstmarkt.
Verder heb ik reeds fase 1 (schriftelijk) van mijn examen als directie doorlopen en goed doorstaan en staat binnenkort fase 2 het mondelinge deel op het menu. Allemaal spannend!
Antoinette, ik mis je leuk 'hollands taaltje' en je spontane lach wel op de vergaderingen van het oudercomité! Maar het is jullie als gezinnetje vanharte gegund! Geniet er ten volle van!
Dikke kus van mij en mijn dochters Benthe, Mare & Janthe! Tot binnenkort!
Liefs
dir. Inge -
22 November 2012 - 20:22
Leon Vroemen:
Hoi roel and family,
Weer even de verhalen bijgelezen.
Gaat super zo te lezen, ook de dingen die jullie meemaken zijn weer spectaculair.
Mochten we toch nog eens een kleine krijgen, dan weet ik al waar het ouderschapsverlof naar toe gaat.
Want ons contract was destijds aar éénmalig helaas.
Geniet ervan, voor je het weet zit je weer aan één of andere zaak gekoppeld.
greets leon en ilona